Média

2021-04-08 Kossuth Rádió, Trend-Idők

Ökológiai szempontból fenntarthatatlan folyamatok zajlanak. Milyen döntéseket kell hozni miniszterként, ezt most mindenki kipróbálhatja abban a szimulációs játékban melyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatói hoztak létre. Horváth Ferenc tudományos munkatárs a játék kitalálója mutatta be, hogy milyen felelős kérdésekben pl. tájhasználat, hozhatnak döntéseket a játék résztvevői. A szimuláció itt érhető el: http://okoszisztema-miniszter.hu/

2021-04-07 greenfo.hu, greenfo podcast

A greenfo podcastjában két korábbi beszélgetéssel emlékezett meg Kósa Gézáról, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetőjéről. Az első riportban a világban bejárt 150 kertről, kalandos gyűjtőútjairól, a gyűjteményi anyagokról, és a természetvédelemről beszél a növények szerelmese. A második beszélgetésben az ismeretterjesztő Kósa Géza mesél, az általa akkor újraélesztett Kertkultúra c. újságról.

2021-04-05 qubit.hu

A közösségi tudomány (citizen science) jegyében hoztak létre lakossági megfigyelésekre építő weboldalt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói. Az április 1-jén élesedő szunyogmonitor.hu célja, hogy feltérképezzék az emberre veszélyes, kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

2021-04-05 24.hu, origo.hu, infostart.hu, hvg.hu, hirbalaton.hu, index.hu, nepszava.hu, telex.hu és sok más

A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.
"Nem tudunk a természettől izoláltan élni, a globális kereskedelem és személyforgalom, a természetpusztítás és a klímaváltozás révén egyre több kórokozó és az azokat terjeszteni képes vektor jelenik meg az ember közelében"– emeli ki a 24.hu-nak Garamszegi László Zsolt.

2021-04-02 24.hu, hetek.hu, egy.hu

A XXI. századi embertől már meglehetősen távol állnak a szimbólumok, de elődeink gondolkodásmódját még nagyban meghatározták, egy-egy jelkép szerepeltetése egész szónoklatokat helyettesíthetett. Így van ez a húsvéti ünnepkörben is, a pálmaágtól az olíváig minden egyes növénynek (is) óriási jelentősége volt. Hogy melyiknek micsoda, arról Fráter Erzsébet biológust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertjének kurátorát kérdeztük.

2021-04-01 Hetek - Nyomtatott sajtó
Salamon király húslakomái és a keleti vendégszeretet

Beszélgetés Fráter Erzsébet biológussal, a Biblia ételei című könyv szerzőjével. Egészen új megvilágításba kerülnek a bibliai történetek, ha korabeli kontextusba helyezzük őket, és megismerjük azt a kultúrát, amiben a szereplők éltek-mozogtak. Ehhez nyújt nagy segítséget Fráter Erzsébet legújabb könyve, aki botanikai és bibliai ismereteit ötvözve hozza közelebb számunkra a Közel-Kelet világát.

Oldalak