Média

2021-11-26 szeretlekmagyarorszag.hu

A jelenleg zajló globális felmelegedés egészen biztosan hatással lesz az állatok évmilliók alatt kialakult szokásaira. A vonulások egyik legfontosabb magyarázata ugyanis épp az, hogy korábban is előfordult klímaváltozás. "A Föld klímája a létrejötte óta változik. Az állatoknak ahhoz, hogy a különböző időszakokban hozzáférjenek az energia - vagyis táplálékforrásokhoz - vonulniuk kell" - mondja Végvári Zsolt.

2021-11-22 24.hu

Magyarországon kifejezetten rossz a kutatói közösség kapcsolata a laikus társadalommal, ezért lenne kulcsfontosságú a gyerekcipőben járó tudománykommunikáció fejlesztése – mondja Rózsa Lajos evolúcióbiológus, az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa, aki ennek érdekében még kalandos mesekönyvet is írt a kutatók munkájáról. .....A történetemnek az volna a lényege, hogy több olyan terület van a tudományban, ahova be lehet vonni amatőr kutatókat, akár gyerekeket is. Ez ma egy nagy kihívás a tudományok művelésében, amely egy hatalmas gépezetként működik.

2021-11-19 mta.hu

Nagy tavainkat érintő aktuális kérdésekről tudományos előadói napot szervez 2021. december 8-án az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító testülete. "Két tó egy mederben - a Fertő nádasainak hatása a tavi anyagforgalomra" - a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Vízi Ökológiai Intézet munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogy a vízi növényzet hogyan hat a plankton mikrobiális közösségeire és hogyan befolyásolja a metabolikus folyamatok egyensúlyát egy sekély tóban.

2021-11-19 Klubrádió - Zöldklub

Dr. Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatójával a madárének, pontosabban az örvös légykapók énekének jellemzőiről beszélgettünk. Annak is utánajártunk, alakul-e ki "akcentus" a városokban élő populációk énekében, illetve taníthatunk-e olasz szillabusokat magyar madaraknak? Zöldklub 2021. november 19., péntek 15:00 Műsorvezető: Lay Viktória

2021-11-16 origo.hu, mti.hu, elkh.org, alternativenergia.hu, figyelo.hu, dehir.hu és sok más

Magyar kutatók 2,5 millió eurós európai uniós támogatást nyertek a mezőgazdasági célú ivermektin-alkalmazás környezeti hatásainak csökkentését célzó vizsgálatokra. "Az a gond a parazitairtó szerekkel, hogy a trágyával kijutva a legelőre, elpusztítják az ott élő rovarokat" - mutat rá a közleményben Lengyel Szabolcs, az ÖK Vízi Ökológiai Intézetének tudományos tanácsadója. Az összegzés szerint számos rovarfaj életben maradásához elengedhetetlen a haszonállatok trágyája. Ahol a legelő haszonállatok trágyájában megjelenik az ivermektin, onnan egész rovarfajok tűnhetnek el.

2021-11-16 hvg.hu,mta.hu, blikk.hu, infostart.hu, webbeteg.hu és sok más

Földvári Gábor biológus tovább fűzve Kemenesi Gábor záró gondolatát, a globális klímaváltozás jelentőségét elemezte a kórokozók szempontjából. Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa előadásában elhangzott, a klímaváltozás mellett a természetpusztítás és a biodiverzitás csökkenésének jelentős szerepe van a környezet erőteljes megváltozásában, így a kórokozók terjedésében is. Megtudhattuk, hogy a korábbi evolúciós paradigmával ellentétben a kórokozók, paraziták igenis képesek alkalmazkodni a változó környezethez, új helyeken új gazdaszervezetekre találnak.

Oldalak