Science Café

A két agyfélteke nem azonos módon működik, azonban mindkettő egyformán fontos. A bal agyfélteke analitikus és objektív, felelős a nyelvi, logikai, számolási készségekért és az elvont, tudományos fogalmakért. A jobb félteke intuitív és szubjektív, rajta múlik a kreativitásunk, a művészetértésünk, a humorunk, a képzelőerőnk és a téri képességeink. Az alábbi projektjeinkben a tudomány és a művészet kapcsolódik össze.

Összekötve - Löki Viktorral

Ha péntek, akkor ökológia! Május 22-én 17 órakor Löki Viktor, az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos munkatársa a vendég az Összekötve műsorában.

A méhek nekünk dolgoznak, még akkor is ha sem ők, sem mi nem tudunk róla - Összekötve Kovács-Hostyánszki Anikóval

Pénteken szokás szerint az egész világunkat behálózó ökológiai rendszerek egy szeletébe nyerhettünk bepillantást. Az ökológus könyvespolca című sorozatunkban jelent meg nemrégiben Kovács-Hostyánszki Anikó Milyen jövő várhat ránk méhek nélkül? című írása.

JÁRVÁNY ÉS EMBERISÉG - 10 Millió TV

Vajon világjárványok sorozataival kell majd szembe néznünk a jövőben? Péntek esti adásunk egyik vendége Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, már hónapokkal a vírus megjelenése előtt felhívta a figyelmet egy lehetséges világjárvány veszélyeire.

Összekötve Erdős Lászlóval

„A szabadságot csak a természetben lehet élvezni, a technológia világában nem.” A svájci Tarzanként is ismert Bruno Mansert, Borneó, a trópusi esőerdők megóvása és a nagy mumus, a pálmaolaj lesznek mai témáink Erdős Lászlóval, az Ökológiai Kutatóközpont vegetációökológiai kutatócsoportjának tudományos munkatársával.

Változó étrend - 10 millió fa TV

Kovács-Hostyánszky Anikó is vendége volt a 10 millió fa TV táplálkozási szokásaink változásának szükségességéről szóló adásának. Az egyre nagyobb mennyiségű élelmiszer termelésével a természetes élőhelyek visszaszorultak, mezőgazdasági intenzifikáció indult meg. Szükséges, hogy élőhelyeket teremtsünk, éljünk az ökológiai intenzifikációval.

Mi köze a macskáknak a koronavírushoz? - Összekötve Rózsa Lajos evolúcióbiológussal

Pénteken ismét a mindennapjainkat hetek óta meghatározó járvány hátterébe nyerhettünk bepillantást. Rózsa Lajos evolúcióbiológussal az alapkutatások fontosságáról, a tudományos vizsgálatok eredményeiről és a járvány eddig felismert tendenciáiról beszélgettünk .

Összekötve Rózsa Lajos evolúcióbiológussal
BorPortré - Garamszegi László Zsolttal

A "citizen science"-ről és többek között egy olyan applikációról beszélgetett Kocsis-M. Brigitta műsorvezető Garamszegi László Zsolt, evolúcióbiológus-ökológussal, amely képes lehet meggátolni a koronavírus terjedését. egy pohár bor mellett remekül el lehet beszélgetni arról, hogy a modern technológia hogyan fér össze a “zöld” tudománnyal.

BorPortré Garamszegi László Zsolttal
A bolygó egészsége a mi egészségünk is - Összekötve Aszalós Rékával

A planetáris egészséget meghatározó tényezőkről, a globalizáció következményeiről, jövőnk érdekében meghozandó változásokról Aszalós Réka erdőökológussal, az Ökológiai Kutatóintézet munkatársával beszélgettünk az

Aszalós Réka az Összekötve műsorában
Összekötve - a Könyves Magazin élő beszélgetőműsora Garamszegi László Zsolttal

Garamszegi László evolócióbiológus-ökológus, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója az Összekötve élő beszélgetőműsorában. Miben hasonló és miben különböző a koronavírus járvány és a 100 évvel ezelőtti spanyolnátha? Milyen ökológiai szcenáriók léteznek a közeljövőben?

Jordán Ferenc: A vírus is csak akkor rossz, ha terjed, egyébként semmi bajunk vele

Mi köze van a globalizációnak a jelenlegi járványügyi helyzethez, a koronavírusnak a Bajnokok Ligájához, Rousseau-nak az Instagramhoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett a Könyves Magazin az ÖSSZEKÖTVE sorozat 4.

Oldalak