Podcastok

Bemutatunk egy juhászt Hajdúsámsonból - Sáfián László / a Friderikusz Podcast 35. adása

2021 egyik legsikeresebb tudományos filmjének címe: "Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal", amit a 7. generációs pásztor-utódról, egy juhászról készített Molnár Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Friderikusz Sándor beszélget egy kihalófélben lévő mesterség egyik utolsó nagyszerű képviselőjével.

KÖB Fesztivál - Mesél az erdő - beszélgetés erdőökológusokkal, erdőszeretőknek

A 2021. augusztus 29-i KÖB fesztiválon rögzített beszélgetésen Ódor Péter az ÖBI Erdőökológiai Kutatócsoport osztályvezetője, Dr. Bölöni János erdőökológus, Bojár Iván András művészettörténész, a 10 millió Fa közösség alapítója és Dr. Aszalós Réka erdőökológus az erdők csodálatos világába vezették a hallgatóságot.

KÖB Fesztivál - Pásztorok és akik tőlük tanulnak

2021 augusztus 28-án, a KÖB Fesztiválon pásztorokkal találkozhattunk a Nemzeti Botanikus Kertben. A beszélgetés résztvevői: Sáfián László pásztor és felesége Ibolya, Dr. Agócs Gergely néprajzkutató, Dóra Áron népzenész, Qigele mongol zenész, Dr. Molnár Zsolt etnoökológus és Zeisky-Nagy Zsuzsanna pedagógus.

KÖB Fesztivál - A kunhalmok mint a sztyeppék időkapszulái

A kurgánok az eurázsiai sztyeppék ősi, a piramisokkal egyidős, emberkéz építette halmai. 2021. augusztus 27-én rögzített beszélgetésünk során több ezer évet sűrített egy bő órába Dani János régész, Bede Ádám tájtörténész és Deák Balázs ökológus, bemutatva a kunhalmok ökológiai, régészeti és történelmi jelentőségét.

KÖB Fesztivál - Madárének, vers és zene

Az állati kommunikáció és az emberi kultúra elemei közötti különbségeket és hasonlóságokat kívánta feltárni Bősze Ádám zenetörténész, Dr. Garamszegi László Zsolt madárének-kutató, Bischof Péter zenepedagógus és Szálinger Balázs költő. A hangfelvétel 2021. augusztus végén készült a KÖB Fesztiválon, a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton.

Kert a Köbön - Nők a tudományban

2021. augusztus 14-én este "Nők a tudományban" címmel került sor egy érdekfeszítő beszélgetésre, ahol a "Létezik-e női megközelítés a tudományban?" című tematikát boncolgatták kutatónők: Dr. Tóth Olga családszociológus, Dr. Kurucz Kornélia biológus és Dr. Aszalós Réka erdőökológus. Van-e különbség a férfi és női agy között? Miben különböznek a nők tudományos módszerei, megközelítései, vezetési stílusa? Vannak-e ennek evolúciós magyarázatai?

Oldalak