Kert a köbön

Az Ökológiai és Botanikai Intézet olyan eseményeket tervez a kutatóintézetet övező Nemzeti Botanikus Kertben, amelyek során természetközeli környezetben folyhat eredményes és hiteles ökológiai szemléletformálás. A Kert a köbön a környezeti problémákra kíván korszerű és közérthető válaszokat adni a kultúra és a tudomány segítségével, valamint az ökológiai összefüggések megvilágításával a botanikus kert nyújtotta élő és inspiratív térben. További részletek és programok a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert honlapján.

Kert a Köbön Fesztivál - három nap az ökológia körül

Izgalmas előadások és beszélgetések, interaktív programok, gyerekfoglalkozások várták a résztvevőket a háromnapos KÖB Fesztiválon a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, 2021. augusztus 27-29-ig.

Kert a Köbön Fesztivál - Mesél az erdő

Hogyan működik az erdő? Miként hat az ember az erdőkre? Erdő és irodalom. Kalandok a rengetegben. Rövid kisfilm
Program

Kert a Köbön - Pásztorok és kunhalmok a végtelen sztyeppéken

Kunhalmok: a piramisokkal egyidős temetkezési halmok. A pásztorok tudománya ma és holnap. Rövid kisfilm
Program

Kert a Köbön - Akusztikus jelek a természetben

A vers és a madárének szerveződésének hasonlóságai. A madárénektől a tücsökciripelésen át a denevérhang-vadászatig. Rövid kisfilm
Program

Nők a tudományban és a Mendelssohn Kamaraegyüttes koncertje

Nők a tudományban volt a következő témája a Kert a köbön eseménysorozatnak, ahol két női természettudós és egy szociológusnő beszélgetett és egy férfi irodalmi kritikus moderált.

Kert a köbön: Migráció a természetben és a történelemben

Augusztus 7-én a migráció kérdéseit járta körbe a Kert a köbön beszélgetésen Dr. Végvári Zsolt vonulásbiológus, Dr. Vadas András környezettörténész, Dr. Karvalics László információ-történész és Dr. Valkó Orsolya magökológus.

Ökológus mozi-piknik: Amiről a fák suttognak

Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Ahol a fák évszázadokig élhetnek, és végül ugyanott válnak földdé, ahol megszülettek https://botanikuskert.hu/kert-a-kob-on/ .

A fenntarthatóság nézőpontjai és a Failoni Kamarazenekar koncertje

A második esten, Prof. Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Prof. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Prof. Báldi András ökológus, jövőkutató, Prof. Felsmann Balázs energiapiaci szakértő, Prof. Bartholy Judit éghajlatkutató és Jásdi István borász a fenntarthatóság szempontjait ütköztette.

Darwin dallamai és a Budapesti Vonósok koncertje

Az első esti program keretében a zene és az evolúció összefüggéseire mutatott rá Szilágyi András evolúcióbiológus, Bősze Ádám zenetörténész és Stumpf András újságíró. A zene szeretete kultúrákon és korokon átívelő egyetemes emberi tulajdonság.