VÖI Környezetkémiai Kutatócsoport

A kutatócsoport tevékenysége: 
  • A vízi környezet alkotó elemeinek (víztest, üledék, zoo- és fitoplankton, zoo- és fitobentosz, makrofitonok, makroszkopikus gerinctelenek, halak) szervetlen és szerves kémiai jellemzése
  • Folyóink és kisvízfolyások vízminőségének monitorozása eleget téve az EU- Víz Keretirányelvében megfogalmazott követelményeknek és adatbázis építése a Duna, és a Tisza vízminőségét jellemző fizikai, kémiai és biológiai paramétereiben bekövetkező változások hosszú távú követésére
  • Vízi környezetben képződő biofilmek tulajdonságainak tanulmányozása különös tekintettel a rajtuk adszorbeálódott szervetlen és szerves szennyezők meghatározására
  • A klímaváltozás eredményeképpen bekövetkező tápanyagforgalmi változások és infokemikáliák vizsgálata, harmonizálva a biológiai paraméterek elemzésével
  • Nyomelemekkel jelentősen szennyezett vagy szándékosan dúsított öntözővizek hatása a növénytermesztésre a talaj-növény, növény-emberi tápanyag kapcsolatokon keresztül
Válogatott publikációk:

2021

Dániel Krakkó, Ádám Illés, Viktória Licul-Kucera, Bence Dávid, Péter Dobosy, Andrea Pogonyi, Attila Demeter, Victor G.Mihucz, Sándor Dóbé, Gyula Záray (2021): Application of (V)UV/O3 technology for post-treatment of biologically treated wastewater: A pilot-scale study Chemosphere 275 130080

2020

Attila Csaba Kondor, Gergely Jakab, Anna Vancsik, Tibor Filep,József Szeberényi, Lili Szabó, Gábor, Maász, Árpád Ferincz, Péter Dobosy,Zoltán Szalai (2020): Occurrence of pharmaceuticals in the danube and drinking water wells: Efficiency of riverbank filtration Environmental Pollution 265, Part A, October 2020, 114893
Péter Dobosy, Anett Endrédi, Sirat Sandil, Viktória Vetési, Krisztina Kröpfl, Mihály Óvári, Márk Rékási, Tünde Takács, Gyula Záray (2020): Biofortification of Potato and Carrot With Iodine by Applying Different Soils and Irrigation With Iodine-Containing Water Frontiers in Plant Science 11 593047
Péter Dobosy, Krisztina Kröpfl, Mihály Óvária, Sirat Sandil, Kitti Németh, Attila Engloner, Tünde Takács, Gyula Záray (2020): Biofortification of green bean (Phaseolus vulgaris L.) and lettuce (Lactuca sativa L.) with iodine in a plant-calcareous sandy soil system irrigated with water containing KI Jopurnal of Food Composition and Analysis 88, May 2020, 103434

2016

Péter Dobosy, Zoltán Sávoly, Mihály Óvári, Judit Mádl-Szőnyi, Gyula Záray (2016): Microchemical characterization of biogeochemical samples collected from the Buda Thermal Karst System, Hungary Microchemical Journal, 124: pp. 116-120.