A sikeres magyar részvétel biztosítása az Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services munkájában

HU Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (IPBES, 2015 - 2018, Befejezett projekt)
A projekt fő vezetője: 
Báldi András
A projektet vezető intézmény: 
MTA Ökológiai Kutatóközpont
ÖK témafelelős: 
Rövid leírás: 

Az IPBES-ben kiemelkedően sikeres Magyarország, szakértőink jelen vannak az IPBES vezetését ellátó ún. Multidisciplinary Expert Panel-ben, illetve mindegyik munkacsoportban és szakértői csoportban. E szakértői hálózat működtetése, hazai találkozók szervezése, illetve találkozókon való részvétel biztosítása szervezési és anyagi forrásokat igényel, hogy valóban élni tudjunk a magyarok eddigi sikeres szereplésével.

Célok: 

A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform-ot (IPBES, Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) az IPCC mintájára hozták létre a kormányok a biológiai sokféleség és a természet által nyújtott ún. ökoszisztéma szolgáltatások globális helyzetének tudományos értékelésére. Jelenleg 124 ország a tagja, többek között USA, Kína, Oroszország, Brazília, India, Ausztrália, Dél-Afrika, valamint az európai országok többsége, köztük hazánk is. Az IPBES célja, hogy a kormányzati döntéshozók által elfogadott tudományos munkaprogramjának megvalósítása révén olyan szakmai jelentéseket (assessments) készítsen, amelyek értékelik a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások globális és regionális helyzetét a rendelkezésre álló tudományos és szakmai tudás alapján. Mindez az EU Biodiverzitás Stratégiájának célkitűzéseivel is összhangban van.
A projekt célja az IPBES-ben kiemelkedően sikeres magyar részvétel további biztosítása, összhangban 2014. évi LXXVI. törvénnyel a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról, 24. § (1) és 28. § paragrafusaiban megfogalmazottakkal. Szakértőink jelen vannak az IPBES vezetését ellátó ún. Multidisciplinary Expert Panel-ben, illetve mindegyik munkacsoportban és szakértői csoportban. E szakértői hálózat működtetése, találkozók szervezése, illetve találkozókon való részvétel biztosítása jelentős szervezési és anyagi forrásokat igényel, melyet sem a szakértők, sem az intézményeik nem tudnak vállalni. A főbb feladatok ennek megfelelően: az aktív részvétel az IPBES munkaprogramja célkitűzéseiben szakértőként, tanulmány íróként, vagy vezető tanulmány íróként.