Ecosystem services of karst protected areas – driving force of local sustainable development

EU Területi Együttműködési Programok (Eco Karst, 2017 - 2019, Futó projekt)
A projekt fő vezetője: 
Aleksander Golob
A projektet vezető intézmény: 
Slovenian Forest Service (SFS)
ÖK témafelelős: 
Rövid leírás: 

Az Eco Karst projekt a karszt biorégiók fenntartható fejlődéséhez járul hozzá a Duna régióban az ott található ökoszisztéma szolgáltatásokra építve. A projektben 7 különböző ország 7 védett területe vesz részt hasonló tulajdonságokkal és kihívásokkal.
Az MTA ÖK ökoszisztéma térképezési és értékelési módszerekkel, ehhez kapcsolódó képzésekkel és szakmai támogatással járul hozzá a projekthez. A projekt hozzá fog járulni a karszt ökoszisztémák és a hozzá kapcsolódó társadalmi-ökológiai interakciók és menedzsment-gyakorlatok jobb tudományos megértéséhez.

Résztvevő kutatók: 
Célok: 

Az Eco Karst projekt arra a lehetőségre épít, hogy a védett területek természeti örökségét gazdasági fejlődés elősegítésére használjuk. A projekt fenntartható menedzsment és a karszt ökoszisztémák sérülékenységének figyelembevételével fogja a térség fejlődését elősegíteni. A projekt egyik célja az úgynevezett Biodiverzitás Támogató Vállalkozások fejlesztése.
A projektben résztvevő pilot területek az ausztriai Kalkalpen Nemzeti Park, a magyar Bükki Nemzeti Park, a romániai Apuseni Nemzeti Park, a szerbiai Tara Nemzeti Park, a szlovéniai Notranjska Regional Park, a horvát Žumberak-Samoborsko Natúrpark és a bosznia-hercegovinai Bijambare védett terület.
Az Eco Karst projekt sokféle állami és privát szereplőt von be kapacitásfejlesztési, hálózatépítési és oktatási programokba. 7 helyi akciótervet dolgoz ki, valamint egy közös stratégiát a karszt ökoszisztémák menedzsmentjére – mindezeket részvételi módszerekkel. Ez lehetőséget fog teremteni arra, hogy a természetvédelem magasabb szinten működjön ugyanakkor a helyi Biodiverzitás Támogató Vállalkozások is fejlődhessenek.
Biodiverzitás Támogató Vállalkozások üzleti modelljei a pilot-területek tapasztalataira építve fejlődnek, de ennél tágabb körben is ismertetjük a hozzájuk kapcsolódó legfontosabb eredményeket. A tapasztalatokat összefoglaló dokumentumok az egész Duna régió és a Dinári régió eszköztárát bővítik majd az ökoszisztéma szolgáltatások és Biodiverzitás Támogató Vállalkozások terén.
Az Eco Karst tevékenységei kiegyensúlyozottan fejlesztik a természetvédelmet és a helyi zöld vállalkozásokat. A projekten keresztül felhívjuk a figyelmet az ökoszisztéma szolgáltatások fontosságára, támogatjuk a helyi vállalkozásokat és a természet értékeinek megőrzését.